gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

Het informatieplatform voor uw kippenhobby!

gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

Waarom geen kippen als huisdier?

Ze zorgen voor lekkere, kakelverse eitjes en verlossen je van keukenrestjes. Je kan ze zelfs handtam maken, en dan zijn ze net zo aaibaar als een konijn of kat. Wanneer u een ruime tuin heeft, kunt u gerust een groepje kippen laten rondscharrelen. Er komt echter wel meer kijken bij hun verzorging en huisvesting dan je zou denken.

Kiphuis.com geeft graag tips en deelt graag ervaring & kennis. Lees hiernaast de 16 handige kiphuistips!

Wat heb je verder allemaal nodig voor het houden van kippen? hieronder nog een handig filmpje als je wilt beginnen met kippen houden! 

Wanneer u vragen heeft of meer tips wenst, kunt u Kiphuis contacten.

 

16 Handige tips!

1. De ideale huiskip kiezen Als je kippen wil houden, moet je op voorhand goed bepalen wat je bedoeling is met de dieren en hoeveel plaats je ze kan geven. Koop geen grote vleeshoenders als je niet veel plaats hebt en eigenlijk enkel eitjes wil rapen. Dan ga je beter voor kleinere krielkippen. Ook het karakter van de kip is belangrijk. Zeker als je nog kinderen hebt die graag met de kippen bezig zijn, is een tam ras zoals de prachtige brahma krielen heel goed aan te raden. Wanneer u ze handtam wilt maken, kunt u ze het best als kuikentjes kopen, zodat je ze makkelijk handtam kan maken. Ik zeg altijd zo: Brahma kippen zijn de ‘labradors en golden retrievers’ onder de kippen. Lief, tam, kindvriendelijk, slim en hoog knuffelgehalte!

2. Voldoende scharrelruimte Ondanks de geringe grootte van de brahma krielen, hebben de beestjes toch wel wat plaats nodig omdat ze graag scharrelen, op zoek naar kleine beestjes om op te eten. Ik adviseer voor uw nachthok 1m2 per kip en voor de buitenren (bij vrije uitloopmogelijkheid) minimaal 2m² per dier. Als u ruimte heeft; 5 tot 10 m² is nog beter. Dan blijft de ren ook mooi groen omdat de kippen die oppervlakte niet kaal kunnen pikken.

3. Pas op voor roofdieren en roofvogels Wanneer u buitenuit woont, moet de ren goed afgesloten zijn. Niet enkel om je kippen binnen te houden, maar ook om rovers zoals vossen buiten te houden. Om te vermijden dat een vos binnendringt, kan je de afspanning aan de bovenkant naar buiten draaien en ze onderaan 50 cm ingraven. Een strook tegels of betonplaten rondom de ren leggen helpt ook, want vossen hebben niet de neiging om voor tegels te graven. Ook wanneer u, net als Kiphuis, in de bebouwde kom woont, is het handig om netten te spannen tegen andere ongenode gasten. Eksters, uilen, haviken, buizerds, reigers maar soms ook katten, kunnen een gevaar vormen voor uw kippen. 

4. Goed tochtvrij en ruim nachthok Het kippenhok met een goed nachthok, is de ultieme schuilplaats, waar kippen rustig kunnen slapen, eitjes leggen, broeden en dekking zoeken voor regen en roofvogels. Er moet dus de nodige zorg aan besteed worden. Zo moet het hok goed verlucht zijn maar mag het er niet tochten. Maak daarom maar langs één zijde een opening. Belangrijk is ook dat het hok droog is, anders wordt het een broeihaard voor bacteriën. Zet daarom nooit de drinkbak binnen, want dan wordt het een modderpoel.

5. Zitstokken en legnesten Kippen slapen van nature uiteraard niet in een hok, maar in takken van bomen en struiken, waarbij de hoogste in rang op de hoogste takken slaapt. Om die natuurlijke omgeving na te bootsen, hang je best stokken op verschillende hoogtes in je hok. Zorg voor genoeg stevigheid, zodat je kippen niet te midden van hun dutje van hun stok vallen. Takken van es, hazelaar of wilg met een diameter van 4,5 tot 6 cm zijn ideaal. Zorg voor voldoende legnesten: ongeveer 2 nesten op 4 kippen. 

6. Houd een kip niet alleen Kippen zijn sociale dieren, je zet er dus best enkele samen. Een groepje van vijf is ideaal. Binnen zo’n toom kippen heerst een strikte hiërarchie: de pikorde. Als er een haan is, staat die meestal helemaal bovenaan, maar soms kan ook een hen de leiding nemen. Zelfs kippen blijven namelijk niet achter op het gebied van emancipatie ;-).

7. Houd rekening met de pikorde Binnen die hiërarchie zijn conflicten niet uitgesloten, en de laagste dieren in rang worden soms hevig gepikt. Hou daarom je kippen goed in de gaten, zodat je kan ingrijpen als een dier het te hard te verduren krijgt. Wees om die reden ook voorzichtig als je nieuwe kippen in de toom brengt. Doe dit het liefst ’s avonds, als de kippen rustig zijn. Tegen de ochtend heeft de nieuwe kip de geur van het hok overgenomen, en zal ze bijna onopgemerkt haar intrede doen.

8. Haan of geen haan Hoewel een haan wel eens als agressieve vechtersbaas gezien wordt, is hij er eigenlijk vooral om zijn kippen te beschermen en de rust te bewaren door te bemiddelen bij conflicten. De brahma krielhanen zijn over het algemeen rustige lieve dieren. U kunt ook best een toom kippen houden zonder haan. Voor eieren heeft u namelijk ook geen haan nodig. Een haan is wel leuk als u kuikentjes zou willen hebben. De kippen worden dan regelmatig betreden en bevrucht. Aan de buitenkant van de eieren ziet u geen verschil tussen bevruchte eieren of onbevruchte eieren. U kunt beide ook gewoon eten.

9. Groente en tuinafval Kippen worden wel eens dankbaar gebruikt als vuilbak voor huishoudelijk afval. Toch betekent dat niet dat je een kip zomaar alles kan voorschotelen. Geef ze liever geen zout of pikant afval, en ook schillen van ui en prei lusten ze niet. Restjes die er wel vlot ingaan zijn appelschillen, perenschillen, sla, kolen, gekookte aardappelen, pasta (spaghetti) Zilvervliesrijst. Denk ook om uw plantgoed in uw tijd, zet anders uw mooie bloemetjes en planten af met een hekwerk: kippen eten werkelijk ‘alles’ en zien geen verschil tussen onkruid en uw bloemborder. Wel is het een win-win situatie om uw gras, na het grasmaaien, te voeren aan uw kippen: dit vinden ze heerlijk! Ook het onkruid wat u wiedt in uw tuin, kunt u de kippen enorm mee verblijden. Tevens zullen de eitjes nog lekkerder smaken;). Let op: brood en gemaaid gras zijn erg slecht voor uw kippen, brood gaat gisten en gemaaid gras kan voor verstikking of opkropping zorgen in de keel. 

Graan is belangrijk

 

10. Graan is belangrijk Om genoeg koolhydraten op te nemen, hebben de brahma krielen ook nood aan graan. Je kan zelf je mix samenstellen of een graanmengeling kopen. Inprincipe is een volledig kippenvoeder van uw dierspeciaalzaak voldoende, maar goede aanvullingen op het kippenmenu zijn wel belangrijk voor de leg. Bijvoorbeeld aanvullen met groenvoer (bv. kolen, sla, selder,…) en kruiden. Die zorgen voor extra vitaminen en kippen zijn er gek op. Om te voorkomen dat de groenten helemaal onder de modder komen, kan je ze op kophoogte ophangen. 

11. Voldoende grit en maagkiezel in de ren Als je leghennen eieren leggen met een zachte schaal, kan dat wijzen op calciumtekort. Zorg voor voldoende grit, of geplette witte schelpen (schelpenpad grootte) in de ren. Dit bevordert de dikte van de eierschaal en zo voorkomt u windeieren. Pas op met het geven van hun eigen geplette eierschalen. Zorg dat deze onherkenbaar zijn, anders beginnen de kippen ook in hun eigen eieren te pikken! En denkt u: waarom leggen mijn kippen geen eieren? Maagkiezel is belangrijk voor het goed verteren van voedsel in de maag van de kip. Bij voldoende vrije uitloop, is dit vaak automatisch aanwezig. 

12. Wat een kip wel of niet mag Niet zeker of je iets aan de kippen mag geven? De beste manier op dat te weten te komen is door het te proberen. Kippen zullen iets dat ze niet lusten, laten liggen. Wat blijft liggen, mag volgende keer dus op de composthoop. Je hoeft ook niet bang te zijn voor giftige planten of onkruid, die eten ze intuïtief niet op. Pas op met brood en gemaaid gras. Geef ze beter graan, zilvervliesrijst, druifjes of aardbeien. Goed voor de bevruchting en zijn ze dol op! 

13. Vers en genoeg drinkwater Wist je dat een ei voor 70 procent uit water bestaat? Daarom hebben zeker leghennen een kwart liter water per dag nodig. Zorg er voor dat het water altijd vers en proper is. Regenwater dat je elke dag ververst is ideaal. Zet de bak op een verhoogje in de schaduw. Zo maken de kippen het water niet vuil met hun poten en algen en bacteriën krijgen minder kans dan in het zonlicht.

14. Gezondheid en hygiene Tot slot moet je ook de gezondheid van je kippen goed gadeslaan. Een zieke kip moet er namelijk zo snel mogelijk van tussen gehaald worden zodat ze geen andere dieren besmet. Simpele parasieten zoals bloedluizen kan je voorkomen door een goede huisvesting met onder andere een stofbad. Zorg voor wat fijn zand in de ren, waar ze zich heerlijk in kunnen ingraven en lekker kunnen inrollen zodat het stof de luizen verstikt en ook andere parasieten. Zo heeft de kip er geen last meer van. 

Supertips voor de preventie van bloedluis: beetje vet smeren rond de beide einden van alle zitstokken & wat tabakstro mengen door het zaagsel in de legnesten & verder regelmatig je hok verschonen. 

15. Kiphuis boekentip Voel je het kriebelen? Raadpleeg dan ook zeker het nieuwe boek van Velt 'Kippen in de tuin'. Hierin vind je alles wat je moet weten om het jouw kippen naar hun zin te maken. Succes!

16. Kiphuis pikorde tip! Voeg bij voorkeur nooit 1 nieuwe kip toe aan de groep, het beste is om 2 of meer nieuwe kippen aan uw toom toe te voegen. Deze worden sneller opgenomen in de groep en hebben steun aan elkaar. Realiseer u vantevoren of u wel genoeg ruimte heeft voor meer kippen in uw hok of ren. Te weinig ruimte gaat problemen opleveren in de pikorde. Kippen gaan elkaars veren opeten en gaan stress gedrag vertonen. Wanneer u voldoende ruimte heeft en graag nieuwe kippen wilt toevoegen aan uw toom kippen, dan kunt u dit het beste ‘s avonds doen wanneer ze op stok gaan. In het donker zien ze het verschil niet zo goed en kunnen ze vast wennen aan elkaar geur. Toch is de kans groot dat de volgende ochtend het pikordespel losbarst. Dit is heel normaal. U zult dit even de tijd moeten geven, al is het vaak een heel vervelend en zielig aangezicht wanneer de kip wordt verstoten. Toch zal het na een paar dagen goed gaan. De rangorde moet opnieuw bepaald worden, en dit heeft simpelweg tijd nodig.