gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

Het informatieplatform voor uw kippenhobby!

Over ons

gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

Kiphuis; Kiphuis.com is hét Kippeninformatieplatform, wat verder kijkt dan enkel alleen de rasstandaard. Wij aviseren u met de kippenhobby uit eigen fokkerservaring.

 

Wij fokken zelf geen dieren meer. 

 

Natuurlijke diervriendelijke fokkerij

Kiphuis wil via dit informatieplatform, de natuurlijke & diervriendelijke fok stimuleren. Wanneer u bij een goede fokker dieren koopt, bent u verzekerd van raszuivere dieren, een goede dierenverzorging en natuurlijke fok zonder dierenleed. Een goede fokker kijkt verder dan enkel alleen de tekening, bouw en rasstandaard van de dieren. Kijk vooral bij kleinschalige fokkers die fokken voor het plezier en de hobby.

Dieren dienen lekker vrij rond te scharrelen en horen een prachtig ruim, overdekt binnenverblijf te hebben. Kippen hoeven niet altijd persé ingeënt te worden. Kippen zijn daardoor namelijk veel sterker, bouwen een natuurlijk imuunsysteem op en worden vaak veel ouder.

 

Kiest u voor een praktisch ras!

Sommige kippen zijn praktischer dan andere soorten. Zoekt u lieve rustige en vooral kindvriendelijke kippen voor in uw tuin? dan zou u kunnen denken aan prachtige Brahma krielen.

De grote Brahma's zijn wel veel te vinden, maar deze zijn minder praktisch wanneer u over een kleinere tuin beschikt en graag Brahma’s zou willen hebben. Het blijft een schitterend ras. Kiphuis voorliefde voor dit ras en de kleurslag komt mede door het lieve karakter van deze soort en de prachtige verschijning en volle bevedering op de poten, het lijken net sokjes.  

 

 

 

gallery/diervriendelijk

Hart voor iedere kip

Kiphuis heeft hart voor iedere kip

Kiphuis vindt het belangrijk dat iedere hobbyist fokt met hart voor iedere kip. Wij adviseren om niet alleen volledig gefocused te zijn op enkel alleen de rasstandaard. Op zich is er niets tegen een rasstandaard, zolang deze maar niet ingaat tegen het natuurlijk functioneren van het dier, in breedste zin van het woord. Maar dat laatste gebeurt bij sommige fokkers helaas nog wel. Er bestaan nog steeds fokkers die puur fokken op rasstandaard, keuren dieren op tekening en maken de dieren die verkeerd van bouw of tekening zijn, massaal af. Dit duistere aspect van fokken, wordt vaak in de doofpot gestopt, maar komt gelukkig steeds meer in opspraak. Dieren worden opgehokt in kleine hokjes, komen nooit buiten omdat hun veren niet vies mogen worden voor de show. Te belachelijk voor woorden. Ook het steeds kleiner willen fokken door bijvoorbeeld gebruik te maken van dwerggroei en generaties inteelt om kleur of bouw te verkrijgen....

 

Kiphuis: voor elke kip, een goed huis! 

Wij hechten als Kiphuis veel waarde aan een goed huis voor uw kippen. Wij adviseren uw kippen zo natuurlijk mogelijk op te laten groeien bij huis. Dit kunt u doen met ruime nachthokken, veel groen en een lange grote uitloopren, om ze lekker te kunnen laten scharrelen. De deuren zoveel mogelijk openzetten, zodat ze ook vrij kunnen scharrelen in onze hele tuin en in het gras.

Het vrij rondscharrelen voorkomt verveling en verenpikken en daarnaast blijven de kippen mooi in hun veren zitten. Een goed huis voor kippen is dus erg belangrijk. Ook is het zorgen voor een goede band met de kippen essentieel. Door ze dagelijks veel aandacht te geven, regelmatig uit de hand te laten eten; zo worden het hele rustige, lieve en tamme ‘knuffelkippen’. Dit is ook belangrijk voor een goed en lief nageslacht. 

 

Kiphuis: trapbakken, genoeg te eten en te drinken 

In de tuin en in de ren zorgen voor ruim voldoende eten en drinken voor de kippen. Handige trapbakken plaatsen tegen morsen en ongedierte. Zo worden de kippen bediend op hun eigen tijd en gaat er niet onnodig voer verloren. 

 

 

gallery/kln

De ideale huiskip

 

Kiphuis adviseert u de ideale huiskip! 

De brahma kriel is één van de meest ideale huiskippen voor mensen met een kleine tuin. Deze ideale kip rond uw huis. Toch is de Brahma kriel niet klein van formaat. De gewone Hollandse hoen is bijvoorbeeld even groot. De Brahma's zijn een lust voor het oog en hebben een rustig en vriendelijk karakter. Ze zijn erg lief en kindvriendelijk en goed van vertrouwen en daarom heel gemakkelijk tam te maken. Ze zijn heel goed te houden in een ren in uw achtertuin, want ze hebben niet veel ruimte nodig. Reken op ongeveer 2 m2 per kip. Het zijn wel gezelschapsdieren dus zorg voor meer gezelschap. Een aantal hennen en een haan is het beste. Ze zijn verder dol op aandacht en eten. Het Brahma ras staat in Nederland vooral bekend om de majestueuze verschijning van de reuzen. 

 

Kiphuis adviseert het ringen van uw kuikens en kippen

Het beste is om al uw kippen te ringen met een officiële EE- KLN ring met jaartal en volgnummer.

Zo kunt u ze blijven volgen. Voor eventuele shows is dit zelfs een vereiste. 

 

Kiphuis: genoeg legnesten In het hok en ook buiten het hok, in de ren, adviseren wij te zorgen voor voldoende legnesten. Deze legnesten voorzien van lekker zacht stro en gemixt met een handje tabakstro. Tabakstro in de legnesten is een goede tip om preventief bloedluizen tegen te gaan. Ook een kloddertje vet aan het eind van elke legstok is een goede barrière om deze ongenode gasten ‘s nachts op afstand te houden. 

 

 

Wanneer u meer vragen heeft, stuur ze gerust naar het Kiphuisplatform! 

 

Stel hier uw vragen!.